Bo Bergström har kartlagt hela reklamprocessen

För några år sedan blev jag uppringd av en gymnasielärare som letade efter bra litteratur att använda i undervisningen för att tala om reklam och reklamens roll. Jag kunde dessvärre inte ge honom några tips.

För en tid sedan fick jag dock Bo Bergströms nya bok, ”Reklam, strategiskt kreativt” i min hand. Kanske skulle den kunna fylla behovet, äntligen. Mina förväntningar var rätt stora, när jag började läsa.

Jag skulle väl kanske önska mig ett mer omfattande resonemang kring reklamens uppgift för utveckling för samhället och näringslivet. Blott en dryg spalt i det första kapitlet, av de drygt 220 sidorna berör egentligen reklamens betydelse.

Men, jag vill verkligen inte klaga på Bo Bergströms noggrannhet, när det gäller att spegla och förklara varje detalj i processen – från marknadsplan till färdig kommunikation. I stort sett ingen sten lämnas ovänd.

Drygt halva boken behandlar den kreativa processen och Bo Bergströms långa historia som prisbelönt art director lyser tydlig igenom. Texten är fullproppad av kunskap och detaljer som både förklarar och inspirerar. Där kan säkert en gnista tändas hos både gymnasie- och reklamskole-elever och skapa lust till branschen.

Men jag tycker att de inledande kapitlen, som berör teori och strategi, kan vara lite väl omständigt i språket. För den som inte redan är väldigt intresserad av frågorna, kan det bli ett hinder mot att ta sig vidare in i de spännande kapitlen om hantverket.

Och jag är inte helt överens med Bo Bergström i alla delar. Exempelvis när han talar om starka varumärken och utnämner Ica till vårt starkaste varumärke, med motiveringen att Ica har en spontan kännedom på 96 procent. Det innebär ju egentligen bara att Ica är vårt mest kända varumärke. Vilket inte per automatik att det också är det starkaste.

Men Ica är förvisso ett oerhört starkt varumärke. Fast inte på grund av den höga spontanta kännedomen, utan beroende på de stora förtroende som varumärket åtnjuter och de tydliga associationer som det väcker i konsumentens huvud och hjärta.

Men det är ett väldigt vanligt missförstånd att ett känt varumärke skulle vara detsamma som ett starkt.

Är då ”Reklam, strategiskt kreativ” den där boken jag skulle föreslå gymnasieläraren, om han ringer igen.

Ja, det är det nog. Men jag skulle föreslå honom att själv läsa de inledande kapitlen och använda dem som inspiration, när han lägger upp sina lektioner om strategi och teori.

Men sen, när han vill tala om hur man arbetar och tänker i reklambranschen, då blir boken perfekt. Den kan nog locka fler, som inte tänkt tanken tidigare, att söka sig till branschen.

På reklamskolorna är den självklart användbar i sin helhet. Precis som bland yrkesverksamma både bland kommunikatörer och deras uppdragsgivare.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.