Cannes: När man inte vet, att man inte vet

När almedalsveckan drar igång är Sveriges Annonsörer på plats, för att tala om reklam. Det är jättebra. Ännu bättre vore det förstås om de också varit på plats i Cannes för att lyssna och lära om reklam.

Men vid Cannes Lions fanns inte organisationen på plats över huvud taget och bara ett halvdussin svenska annonsörer.  Men det är sorgligt att se hur ointresserade svenska företag är av att lära och utvecklas.

Ett stort antal av deras internationella kolleger och konkurrenter var dock på plats. Ungefär 20 procent av delegaterna vid Cannes Lions kommer numera från företagen och andelen ökar hela tiden.

Positivt är dock att makthavarna äntligen börjat förstå marknadskommunikationens betydelse och handelsminister Ewa Björling var också på plats i Cannes vid årets festival.

Hon deltog bland annat i ett mycket intressant och givande frukost-seminarium, som arrangerades av Sveriges Kommunikationsbyråer, där två paneler diskuterades kommunikationsbranschens roll och möjligheter i ett internationellt perspektiv. Seminariet samlade både branschfolk och medier, från flera länder, även om svensk press var blygsamt representerad. Inte ett spår syntes av affärspress som Dagens Industri, Veckans Affärer eller Svenska Dagbladet Näringsliv, när handelsministern diskuterade internationaliseringen av en bransch som redan idag ger mer än dubbelt så stora exportintäkter (14,1 miljarder) som byggtjänster (5,9 miljarder).

Jag fick tillfälle att diskutera problematiken med de frånvarande marknadscheferna och hur viktig kreativiteten är för företagen med Jim Stengel, som tidigare var global marknadschef på Procter & Gamble. Idag arbetar han som konsult inom varumärkesbyggande och ledarskap. Hans huvudfokus är tydliga ideal och stark värdegrund. Något som också är temat för hans uppmärksammade bok “Grow: How Ideals Power Growth and Profit at the World’s Greatest Companies”.

– Problemet är nog att man sällan är medveten om att man inte vet det man inte vet, konstaterade Jim Stengel, som erkände att han inte heller på allvar förstått hur stor nytta man har av delta i arrangemangen, förrän han själv varit där.

– 2003 tog jag med mig en stor delegation från P&G till Cannes och jag vet ju själv hur otroligt mycket det betydde både för mig och för utvecklingen på P&G att jag åkte hit.  Har man varit här en gång ser man allt annorlunda, sa Jim Stengel.

 

Specialutbildning för unga marknadsförare

Arrangörerna av Cannes Lions kontaktade Jim Stengel för ett par år sedan för att diskutera hur festivalen skulle kunna bli ännu nyttigare för annonsörerna. Det ledde fram till ett utbildningsprogram för unga marknadsförare – Creative Academy for Young Marketers – med Jim Stengel som utbildningsansvarig.

– Vi bestämde oss för att börja med unga marknadsförare. Det fanns ju redan ett program för unga kreatörer – Young Lions.

Förra året kördes en första testomgång av programmet, med 35 unga marknadsförare som deltagare. I år utökades detta till dubbla omgångar, med sammanlagt 75 marknadschefer eller varumärkeschefer. De kommer från välkända, etablerade företag över hela världen. Ja, frånsett Sverige förstås!

Alla 30 år eller yngre. Under sex intensiva dagar om 16 timmar vardera fick de jobba med frågor som “Varför kreativitet är så viktigt för att skapa framgångsrika varumärken”, “Effektiv kreativitet”, “Det moderna varumärket” och “Kreativt ledarskap”. Dessutom fick de hjälp att välja bland ut de mest relevanta seminarierna från det ordinarie festivalprogrammet.

Ett antal specialinkallade talare med stor kunskap och erfarenhet leder programmet. Matias Palm Jensen inledde det hela med ett inspirationstal som etablerade den kreativa nivån.

Efter utbildningen ska kursdeltagarna förstå hur man leder en kreativ process i ett bolag och hur man själv blir en inspirerande ledare.

– De ska inte bara bli lite skickligare efter den här kursen. De ska bli dramatiskt mycket bättre, lovade Jim Stengel.

I slutet av veckan fick eleverna sammanfatta sina intryck, muntligt och skriftligt och beskriva vad de upplevt, vad de kommer att göra annorlunda i framtiden, vad de vill att deras chefer och deras byråer ska göra annorlunda och hur utbildningen har förändrat deras syn på sina varumärken.  Detta följs sedan upp i efterhand.

Jim Stengel har funderingar på att vidareutveckla konceptet för att också kunna köra det i andra sammanhang, specialanpassat för enskilda företag eller bredare i samarbete med TED (ted.com). Och vid nästa års Cannes Lions är det möjligt att de två grupperna med unga marknadsförare också kompletteras med en grupp för deras mer seniora kolleger.

 

Fler utbildningsdrömar

Vid Komms frukostseminarium, avslöjade också Mattias Hansson, som tidigare var vd på Hyper Island, sina drömmar om en kreativ affärsutbildning.

– Vi är aktade för vår kreativitet, men vi behöver en utbildning där vi kan kombinera kreativitet och affärer. De studenter som gått igenom en sådan utbildning skulle vara 100 procent anställningsbara. Men det får inte bli ännu en hipp, kreativ skola. Det ska vara en hipp business school! Där ska man få en treårig utbildning som kombinerar marknad, affärer och kreativitet, sa han till mig, när vi pratades vid om hans drömskola.

Han slängde ut en tråd och hoppades att någon branschorganisation skulle nappa. Dessutom krävs både storkapital och andra kompetenser för att lyckas, påpekade han.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.