Ikea är ett av Sveriges och världens starkaste varumärken och en oerhört viktig del av svensk exportindustri. Och då är det är inte bara fråga om export av Billy-hyllor, Ektorp-soffor och köttbullar, utan också av Sverige. Ikea har stor betydelse för Sveriges anseende runt om i världen.
Denna styrka är frukten av unik affärsidé, effektivitet, produktutveckling och decennier av bra, effektiv kommunikation. I allt från grafisk design till internetannonsering.
Ikea är därtill ett företag som förstått värdet av långa och mycket intima byråsamarbeten.
Under de senaste drygt 30 åren har Ikea huvudsakligen samarbetat med två huvudbyråer: (Lowe) Brindfors under 15 år (från byråns födelse) och med Forsman & Bodenfors under 16 år. Mellan dessa två var ett par års allmän förvirring i Ikeas marknadsledning och två byråbyten, men dem kan man bortse ifrån.
Men nu har denna svenska varumärkesikon valt att byta byrå igen.
De har gjort en noggrann analys av ett urval av våra bästa byråer och kommit fram till att Åkestam Holst är rätt för dem. Jag har inga invändningar mot detta, ingen kan påstå att de är hoppjerkor och Åkestam Holst är en av landets mest kompetenta byråer.
Jag kan inte annat än gratulera byrån till detta stora, prestigefyllda och utmanande uppdrag.
Samtidigt kan vi konstatera att Forsman & Bodenfors förlorat en av sina vackraste plymer i hatten. Men efter alla dessa år och många nationella och internationella framgångar tillsammans med Ikea, kan byrån inte känna annat än stolthet.
Jan Cederquist sa en gång till mig, i samband med att Hall & Cederquist tappade en stor kund, att ”Det enda man kan vara riktigt säker på, när man får en ny kund, är att man en dag också kommer att förlora den”.
Men att det dröjt 16 år innan det sker, ska ses som ett bra betyg till både F&B och Ikea.
Och, för att ta ännu ett citat från Jan Cederquist, så ”när ett stort träd faller, blir det mycket mer ljus till de andra runt omkring”. I det fallet kommenterade han en avhoppad stjärnkreatör, men det kan lika gärna gälla kunder. Det finns många varumärken som skulle kunna (och behöva) växa i den soliga glänta som öppnats hos Forsman & Bodenfors, sedan Ikea lämnat.
Men, det finns en sak som jag inte kan förstå: hur kan svensk affärspress så totalt ignorera att ett av världens starkaste varumärken och en viktig bit av Sverigebilden, nu haft anledning att se över samarbetet med sina kommunikationskonsulter och valt att byta?
Enda antydan om detta var den helsidesannons som Lowe Brindfors publicerade i Dagens Industri (tisdag 3 juli), där byrån berättade att de inte fått uppdraget.
Men varken SvD Näringsliv eller Dagens Industri har kommenterat eller analyserat vad det innebär att Ikea byter kommunikationspartner. Vad betyder det för Ikea? Vad är bakgrunden? Vad vill Ikea uppnå i det nya samarbetet? Är det indikation på ytterligare förändringar i kommunikationsplattformen? Ligger andra ändringar för företagets affärsstrategier också i planen? Och vad innebär det för Åkestam Holst? Ekonomiskt, personellt och goodwill-mässigt?
För två veckor sedan var Sveriges handelsminister, Ewa Björling, i Cannes på Cannes Lions och talade bland annat på det frukostseminarium som arrangerades av Sveriges Kommunikationsbyråer.
Hon talade om kommunikationsbranschens betydelse och berättade både att regeringen vill fördubbla svensk export mellan 2010 och 2015 och att reklambranschen spelar en viktig roll i sammanhanget. Både för att stärka svenska varumärken utomlands, men också genom att också utvecklas till en alltmer internationaliserad industri för egen del. Ikea har alltid varit ett utmärkt exempel på när dessa två ambitioner går hand i hand.
Exempelvis när Brindfors (enligt Ikeas önskan) etablerade en byrå i Tyskland, för att hjälpa företaget ut i Europa. Likväl som när Ikea i fjol, som första svenska företag någonsin, tilldelades utmärkelsen Advertiser of the Year vid Cannes Lions. Det placerar företaget i samma liga som varumärken som Budwiser, Nike, Apple och Volkswagen.
Ingen affärspress siktades vid handelsministerns tal i Cannes. Märkligt nog.
Men att inte Ikeas planer för sitt varumärke och sin framtida marknadskommunikation över huvud taget bevärdigas en notis i affärspressen är så nära tjänstefel man kan komma, enligt min uppfattning.
Det är minst lika betydelsefullt, för Sverige och svensk industri och ekonomi som Båstadstennis, Gotland Runt och löneutvecklingen för riskkapitalister.
Skulle vilja veta vilka samarbetspartners IKEA ser som viktiga – varför just en “reklambyrå” eller har de andra partners som inte nämnts än?
Patrick Smith
“Äh, ett byråbyte är väl ingenting för affärspressen att bry sig om”, sa någon, härom dagen. Nej, inte ifall man ser ett byråbyte som att man går från en dörrskylt till en annan dörrskylt. Men man borde förstås se det som något annat. Exempelvis en indikation på att man vrider på sina kommunikationsstrategier eller sin varumärkesstrategi. Eller att man byter fokus och uttryckssätt. Varför gör man det? Har konkurrenssituationen ändrats, har marknaderna förändrats, behöver sortimentet ändras? Är det verkligen “bara ett byråbyte” eller har man andra planer? Dessutom är det ju så att affärspressen ofta berättar om att allsköns små och stora företag fått stora beställningar. Från mekaniska verkstäder i Småland till Ericsson. Nu har en mycket väl etablerade svenska kommunikationsbyrå fått en mycket stor och mycket prestigefull beställnign – samarbete med Ikea. Ett av Sveriges och världens starkaste varumärken och en mycket stor reklamköpare. Känner vi Ikea rätt, bör det handla om många års samarbete. Vad innebär det för byrån, för kommunikationsbranschen i Stockholm och så vidare?
För vilken annan bransch som helst hade det definitivt bliv uppmärksammat av affärspressen. Här? Inte en notis ens.
Tack Carin för att du uppmärksammar en så viktig fråga för svensk ekonomi. Gemensamt för de företag som blivit världsledande de senaste decennierna är att de lyckats bygga sina varumärken med både ett bra affärskoncept och en framgångsrik marknadsföring. Det gäller både IKEA och H&M som är de enda varumärken som rankas på Interbrand/Business Week 100 Best Global Brands. Varken Volvo, Ericsson eller Sandviken eller några av alla de bolag pressen skriver om dagligen kommer med på denna ranking. Personligen tror jag att journalister inte vill se det värden som vår bransch tillför svensk ekonomi.
När man läser rapporten från Göteborgs Universitet om svenska journalisters politiska åskådning så ligger det fortfarande en våt vänsterfilt över vår journalistkår,som fortfarande vägrar inse att vi lever i en global marknadsekonomi där marknadsföring är en avgörande fråga för framgång. Tack och lov att har åtminstone en journalist den insikten och kunskapen, tack Carin.
Mig förvånar det inte. Ibland undrar jag om affärspressen har insikten, kunnandet. Har man inte detta så blir det som det blivit. Som sagt mig förvånar det inte. Jag möter fortfarande reklamköpare som inte har kunskapen och inte förstår innebörden så varför skulle affärspressen ha denna kunskap. Ingen prioriterad kunskap.Som sagt mig förvånar det inte.
Bra läsvärd artikel Carin! Ja varför det,kan man undra när man läser rubriken? Kanske du gissar rätt att affärspressen prioriterar Båstadstennis, Gotland Runt och löneutvecklingen för riskkapitalister före faktum att Sveriges ledande exportföretag inom sitt område (IKEA) väljer att se över sin framtida marknadsföring och reklam i Sverige men främst då internationellt!