Man hittar en hel del skrämmande fakta, om man tittar närmare på Regis nöjd-kund-undersökning, som är grunden för ”Årets Byrå”.
Regi har exempelvis frågat om vilka skäl som ligger bakom val av byrå, vilka som påverkar att samarbetet upphör eller genomsnittlig samarbetstid.
Mer än en tredjedel av alla företag anger ”personkemi” som huvudskäl till att de valde sin byrå. Det var viktigare att gilla byrån än att den höll hög kreativ höjd eller gjorde bra ifrån sig i samband med byråvalet.
Det ligger stora ekonomiska risker i det. För både företaget och byrån.
Det kostar mycket att välja byrå, både i tid och pengar. Om det slutliga valet bygger på sympati, snarare än kvalitet, är det inte så säkert att det blir så lyckat. Det är inte nya vänner som företaget behöver.
Är det riktigt illa gillar företaget byrån för att den är servil och mjuk i ryggen och anpassar sig till kundens önskemål, hellre än kundens behov.
Nej, hellre en jobbig skitstövel som presenterar obehagliga sanningar och vet hur man vänder dem och skapar effekt.
För byrån är det också livsfarligt om kunderna har personliga, snarare än affärsmässiga skäl för sitt val. Så snart någon av kundens trevliga kompisar slutar, försvinner kunden också.
För att inte tala om, ifall man stöter på problem, där byrå och kund kan ha olika uppfattningar. Då kan redan första grälet leda till skilsmässa.
Statistiken över byråbyten visar också att nästan hälften, 4 av 10, byter byrå inom två år. I genomsnitt pågår samarbetet i 3, 4 år.
Tala om resursslöseri!
Det främsta skälet för att byta byrå uppges vara att den kostar för mycket.
Tror jag det.
Om man inte väljer byrå utifrån kvalitetsaspekter, kommer ingenting att vara värt sitt pris. Den som istället väljer en byrå, utifrån kompetens och effekt, får däremot mer än det kostar.
Bristande engagemang är också, för många, ett viktigt skäl att byta byrå.
I det ligger nog också en tendens till bristande affärsmässighet.
Ett skäl till det är konkurrensen om vem som ”äger kunden”. Många, speciellt större företag, samarbetar med flera byråer från olika discipliner. Alldeles för få agerar verkligen som oberoende konsulter, med kundens affärsnytta som första prioritet.
Webbyrån föreslår en webbkampanj, reklambyrån en reklamkampanj, pr-byrån en pr-aktivitet och mediebyrån presenterar en medielista, redan innan strategin är bestämd.
Vad alla företag behöver, speciellt idag, är kommunikationskonsulter som ser helheter och förstår både varumärket och marknaden. En reklambyrå som orkar och törs säga ”Gör ingen reklam just nu, utan börja med att utbilda personalen i kundmottagningen. Kör sedan en pr-aktivitet för att etablera den ökade servicenivån. Sen kan det vara dags med en större reklamkampanj”.
Men det kräver förstås att byrån inte står och faller med varje insåld kampanj och måste sparka folk om den inte blir av.
En byrå med kompetens och integritet nog för att ge sådana råd, har förhoppningsvis kunder med insikt nog att betala bra och förbli sin byrå trogen.
(Inlägget har tidigare varit publicerat i Dagens Industri)
One thought on “Skrämmande motiv för nöjda byråkunder”