Analysföretaget Regis undersökning inför Årets Byrå, bör vara en väckarklocka för alla marknadsförare.
Den visar att företag som samarbetat med sina byråer i minst sex år, är de mest nöjda.
Men det är bara 14 procent av de 1 500 företagen i mätningen, som är så uthålliga.
Drygt hälften byter byrå minst vart tredje år.
Företagsledningar som tillåter sådant ekonomiskt lättsinne borde bytas ut omedelbart.
Byråval är dyra processer. De tar tid, kostar pengar och är dessutom komplicerat. Alltför komplicerat för de flesta, framgår av Regi-undersökningen.
När byråvalet väl är gjort tar det många månader innan en ny kommunikationsbyrå känner företaget och dess varumärken så väl att den kan göra en optimal insats. Men därefter ökar effektiviteten och återbäringen på investerade pengar.
De företag som har långa samarbeten är inte bara mest nöjda.
De är också marknadsledare och mest lönsamma. De utgör den elit som fokuserar på sina varumärken och skapar de starkaste.
Som Ikea.
De började jobba med nystartade Brindfors Annonsbyrå 1979 och fortsatte i 15 år, med välkänd framgång. Byrån startade även filial i Düsseldorf för att bistå Ikea på tyska marknaden.
Under två års tillfällig sinnesförvirring bytte sen Ikea byrå tre gånger för att landa på Forsman & Bodenfors hösten 1996. Där har de förblivit. I ett nära samarbete som möjliggör framgångsrikt, långsiktigt, strategiskt varumärkesbyggande ända ut i de taktiska försäljningskampanjerna.
Det är något som också Ica kan kombinera. Under tio år tillsammans med King har de gått från ett splittrat varumärke till det överlägset starkaste inom dagligvaruhandeln.
Det finns bra exempel från de flesta branscher.
Forsman & Bodenfors har flera långa relationer bland ledande varumärken.
Fältman & Malmén har nog ändå rekordet i långa samarbeten. Ända sedan byråns start, för 46 år sedan, arbetar de med varugruppen snus. Idag genom JTI. Svenska Spel har varit med 31 år och Ahlgrens bilar 21. En gång i tiden skickade Pripps sina nya produktchefer till byrån för introduktion, eftersom ingen annan kände Pripps lika väl.
Valenin Byhr har samarbetat med Santa Maria i 23 år. Under tiden har varumärket vuxit från ett litet kryddföretag till ett smaksättningsföretag med europeiskt perspektiv och en total omsättning som vuxit från ca 25 miljoner Euro 1994 till ca 425 miljoner 2009. Marknadsandelen i svensk dagligvaruhandel är drygt 67 procent.
Bregott samarbetar med Stenström Red Cell sedan 15 år. Garbergs har varit Iprens och Treos byrå i drygt 16 år. Posten har tagit sig igenom 10 års förändringar tillsammans med Åkestam Holst.
Men det är inte bara stora företag som förstår det här. AD:n Mikk Noodapera fungerar som design- och reklamkonsult för Zeta sedan 22 år. Varumärket Zeta har gått från noll till marknadsledare, på bland annat olivolja, under tiden.
Mikk Noodapera har under det här samarbetet tagit annan expertis, när det behövts. Som Lars Falk, både för affärsutveckling och som copywriter till både böcker och broschyrer. Nu är det Mattias Jersild, som står som skribent i de annonser som just nu lanserar Di Lucas nya pasta.
Det är några exempel på goda föredömen.
Företag som vill följa i deras spår bör tänka på att:
Var noga vid byråvalet. Ta helst hjälp av en byråvalskonsult för att finna rätt partner.
Ställ höga krav och formulera konkreta, tydliga mål. Följ upp regelbundet och var öppen och rak i all kommunikation med byrån.
Byt inte byrå så fort något kärvar. Byt möjligen arbetsgrupp. Eller samla hela byrån för en tillfällig, gemensam uppryckning.
Gläds sedan åt marknadsutvecklingen!
(Inlägget har delvis varit publicerat i Dagens Industri, den 2 mars 2011)