Gästinlägg: Har Telia glömt Österlen?

 Telia planerar en stor utbyggnad av ADSL och 4G. Företaget har publicerat listor över vilka orter som ska byggas ut. Sammanlagt 200 stycken. Men de har glömt Österlen; Simrishamn och Tomelilla kommuner.

Orsaken till att Österlen inte finns med är att Telia-folket troligen inte tagit hänsyn till de 6 600 hushåll som inte finns med i innevånarstatstiken därför att de är sommarhushåll.  Ägarna bor i företrädelsevis i Stockholmstrakten, på västkusten  och Malmö/Lund/Köpenhamns-regionen.  På Österlen mer än fördubblas antalet boende, inte bara på sommaren utan även runt alla högtider och klämhelger. Det är inga låginkomsttagare vi talar, tvärtom skulle många gladeligen betala de 600:- som 4G kostar per månad för att få en säker och snabb uppkoppling till Internet. Vi är vana vid LAN och WiFi både för att jobba  och för att vi gillar att koppla upp oss på Facebook, Twitter och Youtube.

Idag är mottagningsförhållanden på Österlen under all kritik. Det händer att man tvingas roama med danska Bornholm på stränderna från Kyl-Mälarhusen-Sandhammaren-Löderup, då Telia inte ens kan visa ut den simplaste mobiltäckningen på denna mycket besökta sträcka. Sveriges vackraste, mest vidsträckta och några av de mest besökta badstränder i  landet har Telia glömt. Mycket märkligt.

När det gäller ADSL så finns det i byarna men inte på landsbygden. Jag kan knappeligen ta ner min post om filerna överstiger 30 megg. Mobil Bredband är uteslutet med sådana filstorlekar.

Jag uppmanar Telia, säkert också med stöd av tusentals andra sommarboende, att prioritera upp Simrishamns och Tomelillas kommuner så att vi snabbt får nya ADSL och 4G

 Kenny Fredlund, vd

Lex Press AB

Farsta och Borrby

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.