Vilken är den egentliga skandalen?

Det är inte Findus fel, utan ditt. Och mitt. Och detta ständiga fokus på pris istället för kvalitet.

 Just nu funderar Livsmedelsverket fortfarande på om Findus ska polisanmälas för brott mot livsmedelslagen, sedan det konstaterats att det var häst- och inte nötkött i köttfärssåsen i Findus frysta lasagne.

 Men det lär inte bara vara Findus lasagne som innehåller häst. De svenska livsmedelskedjorna har samma leverantör till sina EMV-lasagner också – Eldorado, Willys, Hemköp, Coop och Ica Basic. Precis som flera skolor och lunchrestauranger. De har alla skicka prover för analys av den köttfärssås som tillagas i Luxemburg av en fransk leverantör, av kött från ett rumänskt slakteri.

 Det är dock Findus som får ta den allra hårdaste smällen. Då tänker jag inte enbart på risken för polisanmälan, utan den svåra skada detta orsakar varumärket Findus. Det är det enda fristående, äkta, varumärket i sammanhanget. Livsmedelskedjorna skakar lite på sig och har fortfarande full kontroll över sin egen distributionsapparat och vägen till konsumenterna. Inte kommer Ica eller Coop att slänga ut sina egna varor, till förmån för någon annan. Men Findus kan räkna med extra motstånd. Från både konsumenterna och kedjorna.

Denna så kallade Köttfärsskandal, är ett alldeles strålande exempel på följden av ett av dagens största problem, inte bara inom livsmedelsområdet. Det vill säga – detta ständiga fokus på låga priser istället för kvalitet.

Problemet blir alldeles speciellt påtagligt i samband med offentlig upphandling och i samband med kedjornas egna märkesvaror (mer om problemet med EMV i ett separat inlägg).

Kedjorna pressar leverantörerna till att slåss med lägsta möjliga pris. Offentliga upphandlare – skolor, sjukhus, vårdinrättningar och så vidare – gör detsamma. Och vad gör man då, om man vill leverera? Jo man letar reda på underleverantörer, som har underleverantörer, som har underleverantörer, som kan bjuda under varandra tills det blir möjligt att överträffa (eller snarare underträffa) det lägsta av låga priser. Och till slut kan man ro hem avtalet, beställningen från Ica eller Hemköp, under eget namn eller som leverantör till EMV eller från en kommun på lunchmaten till dagis och ålderdomshem.

Men innan man har kommit tillräckligt långt ner i pris i den där raddan av underleverantörer, är risken överhängande att kvalitén har sjunkit ungefär lika lågt. Ketchupen eller sylten får allt mer socker och mindre råvaror. Nötköttet får bytas mot häst. Och underleverantörer längre ner i kedjan kan pressa sina priser ytterligare genom att hoppa över petitesser som skatter och arbetsgivaravgifter. Och ingen vill notera bismaken.

Men billigt blev det.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Vilken är den egentliga skandalen?

  1. Tack för att du för upp EMV-problematiken till ytan igen välskrivet o vasst. Kedjorna fortsätter troligtvis sitt maktspel sorgligt nog. Findus reagerar, agerar och regerar.

  2. Ät ALDRIG hamburgare om ni är rädda för hästkött,som egentligen är ett mkt gott och fint kött,förutsatt att det kommer från kontrollerade djur. Nu är det ju så att även en del nöt-och fläskkött inte är så noga kontrollerat som vi vill tro!
    Men som sagt;hamburgare innehåller även de hästkött, och vi är väl många som fortfarande minns pålägget “hamburgerkött” också skämtsamt kallat “Solvalla”, det är rent pressat hästkött!

    Det är dock synd att man inte kunnat (läs velat) komma på en lösning för att kunna ge bort detta kött till behövande, värst är nog ändå de konstiga bortförklaringar som hörts, som dessutom ändrats när någon slagit hål på dem.
    Livsmedelsjättarna borde skämmas ögonen ur sig när de får veta att det finns flera tusen barn i Sverige (!!) som faktiskt inte äter mer än den mat de får i förskola/skola, de lever helt enkelt i fattigdom.

  3. Undrar bara om de som färgade fläskfilé till oxfilé blev polisanmälda ? Det var ju mycke värre !

  4. Det är sant i det du påpekar, men allt är inte vårt problem. Till exempel förväntar sig folk bättre av Findus Lasagne än ICA Basic, så i detta fall är Findus lasagne ‘kvalité’, det man lägger till några några extra kronor på. Vem säger i så fall att inte Findus har i eget initiativ valt att hitta det allra billigaste för att tjäna så mycket pengar de kan på deras frysta lasagne. Visst kan ICA etc. kasta ut Findus (om de inte sänker inpriserna), då är det i så fall vårat fel om vi inte begär de tillbaka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.