Marknadsförarens minfält

Varför lyckas vissa marknadsförare så mycket bättre än andra? Det finns förstås flera svar på den frågan, men en är att de mest framgångsrika är kunniga, förberedda och förstår att inte gå på de värsta minorna.

Häromdagen läste jag ett intressant inlägg av Mark McNeilly på fastcompany.com marknadsförarnas sju värsta faror.  (tack @hansahlborg för tipset).

Med hans goda minne har jag översatt texten och återger den här. Vill du hellre läsa hans originaltext, kan du göra det här.

Han tog visserligen avstamp i den amerikanska filmen The Princess Bride från 1987, där hjältarna fastnar i ett farligt eldträsk, men jag tar mig friheten att placera oss i ett minfält för marknadsförare istället.

 

FÖRSTA MINAN – ATT FOKUSERA PÅ DIG OCH INTE PÅ KUNDEN

Många marknadsförare har gått rakt in i den här fällan. Reklamen skryter “vi är marknadsledare” eller “vi är störst”. Men det är ingenting som tilltalar kunden, eftersom de inte handlar om några verkliga kundbehov. Kunderna struntar i om du är störst eller leder ligan. De bryr sig bara om ifall det du kan tillfredsställa deras behov, stärka deras image eller tilltala dem känslomässigt. Att skryta om företaget ger ingen effekt, mer än möjligen att skapa motvilja.

Så undvik den här fällan genom att fokusera all marknadsföring på användarna.

 

ANDRA MINAN – ATT TRO ATT KUNDERNA TÄNKER PÅ OCH BRYR SIG OM DINA PRODUKTER LIKA MYCKET SOM DU

Den här minan påminner om den första. Kanske är det för att vi marknadsförare ägnar så mycket tid åt vårt erbjudande att vi inbillar oss att kunderna gör detsamma. Det gör de inte! Om du inte representerar ett av de verkliga toppmärkena (läs Apple eller Google) tänker de flesta människor över huvud taget inte på dig alls. Det finns alldeles för många andra varumärken som tävlar om deras uppmärksamhet. För att inte tala om alla andra distraktioner i livet, som jobbet, vänner, familjen, barnen och så vidare.

Så för att komma förbi det här hindret gäller det att inse att du måste väcka människors uppmärksamhet, göra ditt budskap busenkelt och hålla dig till samma budskap länge. Mycket länge.

 

TREDJE MINAN – ATT INBILLA SIG ATT MAN ÄR MÅLGRUPPEN

Jag har sett många marknadsförare gå på den minan när de talar om reklam eller kampanjer. Deras kommentar, innan falluckan öppnar sig, brukar vara ungefär “Jag förstår det inte. Det här kommunicerar inte med mig”.  Visst, det kan förstås vara det att kampanjen är usel. Men det kan också handla om att den inte kommunicerar med marknadschefen, för att han inte ingår i målgruppen.

Enda sättet att undvika den minan (såvida du inte verkligen ingår i målgruppen förstås) är att försöka glömma dina egna preferenser och sätta dig in din målgrupps åsikter, drömmar, behov och önskningar.

 

FJÄRDE MINAN – ATT SÄGA JAG TILL MARKNADSDIREKTÖRENS USLA VAL

Den här är svår att undvika, för här räcker det inte med sunt förnuft utan här krävs också mod. Alla har vi väl suttit framför tv:n när någon riktigt usel reklamfilm har visats. Som marknadsförare vet man att någonstans under processens gång har byrån visat den kommande katastrofen för marknadsdirektören som sa “Toppen! Den kör vi!” och alla andra i rummet tittade på varandra, men ingen sa något. Och inte bara det! Sen fick de och deras medarbetare jobba hårt i flera veckor eller månader, för att producera reklamen. Och under hela den tiden hade ingen vågat säga “stoppa det här tåget”, trots att de kände på sig att det skulle bli gå åt skogen. Och, som sagt, det här är en tuff fara att ta sig förbi.

Men enda sättet är att vara modig nog att (taktfullt) tala om för kejsaren att han är naken. Om du gör det och kampanjen i alla fall möter sin publik, så har du i alla fall skyddat din egen integritet.

 

FEMTE MINAN – ATT TRO PÅ DITT EGET SKITSNACK

Vi marknadsförare lägger ner massor av tid på att hitta detaljer där vi är bättre än konkurrenterna, diskutera hur vi ska kommunicera dessa skillnader och skapa reklam som kan förmedla det. Så det finns en risk att vi till börjar tro på vårt eget skitsnack. Ja, det är underbart att tro, att din produkt är bäst och att varenda konsument måste begripa varför den är det. Men glöm inte att det egentligen bara handlar om din egen reklam.

Bästa sättet att undvika den fällan är att stänga av marknadsföraren i dig emellanåt och sätta dig i kundernas sits. Därtill kan du gärna sätta upp en liten Post-it-lapp på din dator med texten “Tro inte på ditt eget skitsnack!”.

 

SJÄTTE MINAN – ATT SAKNA KUNDINSIKT

Varenda en i företaget har en åsikt om ditt marknadsarbete. Och om inte du har mängder av fakta och djup kunskap om dina kunder, så är det enda du kan tillföra mötena med dem – bara din åsikt.

Bästa sättet att undvika den fällan är att du försäkrar dig om att du och marknadsteamet har investerat tillräcklig mycket pengar och tid åt att utveckla en djup förståelse för din målgrupp och att ni ständigt försöker lära er mer om den. Utan denna kunskap kommer ni aldrig att lyckas.

 

SJUNDE MINAN – ATT TRO DU ÄR STEVE JOBS

Det är inte så många som trampar på den här minan.  Men jag måste säga att de som gör det, förtjänar det. Oracles vd, Larry Ellison varnade en gång unga, blivande företagsledare och affärsmän/kvinnor “Att försöka forma sig själv efter Steve Jobs är som om att säga ‘Jag vill måla som Picasson, hur ska jag göra? Ska jag använda mer rött?'” Det har funnits mycket få marknadsgiganter som Jobs, majoriteten (precis som jag själv) är bara vanliga, dödliga marknadsförare.

Så för att ta oss ur den fällan måste vi ödmjukt inse  för att det inte handlar om oss utan om våra kunder. Med vår kundinsikt som karta ska vi med klokskap och mod finna bästa vägen ut ur minfältet till vår framgång.

 

(Mark McNeilly, som skrivit den ursprunglinga artikeln har skrivit tre böcker, bland annat “the Art of Business: Six principles för managers”. Han undervisar på UNC Kenan-Flagler Business School och har tidigare varit verksam som marknadsförare i ledande positioner på exempelvis IBM och Lenovo. Han finns på twitter på @markmcneilly)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.