Missa inte Cannes!

Det är hög tid att anmäla sig till årets reklamfestival i Cannes. Ingen annanstans finns så mycket kunskap och inspiration att hämta för kommunikatörer och marknadsförare. En vecka packad av reklam, seminarier, utställningar och möten med branschkolleger från jordens alla hörn.

I år är det 58:e gången som Cannes-festivalen går av stapeln. Under dessa år har evenemanget vuxit enormt. Från den ursprungliga reklamfilmfestivalen, som alternerade mellan Venedig och Cannes till dagens gigantiska arrangemang, som omfattar i stort sett samtliga kommunikationsdiscipliner.

I år har breddningen dessutom fått till resultat att man lyft bort ”advertising” ur namnet. Numera heter festivalen officiellt bara ”Cannes Lions”, med tillägget ”international festival of creativity”.

Sverige har i flera år haft stora framgångar i Cannes. Förra årets festival blev en gigantisk framgång. Sverige befäste sin ställning i världstoppen. Totalt belönades 47 svenska bidrag. Varav fem guldlejon, ett grand prix, samt ett Titanium Grand Prix. Vi har alltid varit starka i cyber-kategorin, som vi nu dominerar totalt. Också den framtida tillväxten är säkrad. Berghs School of Communication utsågs för andra året i rad till världens främsta reklamskola. Kommunikationsbranschen är en viktig, exportnäring. Svenska byråer arbetar med internationella uppdragsgivare, svenska kreatörer och mediestrateger är eftersökta på utländska byråer. Det är verkligen på tiden att branschen får den erkänsla den är förtjänt av! Självklart ska varje svensk industridelegation med kungligheter och industriföreträdare, som besöker andra länder, också innehålla minst en byråledare.

Flera hundra varumärkesägare runt om i världen skickar delegationer till Cannes. De allra flesta större varumärken är representerade. Flera deltar även som talare vid seminarierna.

Svensk reklambransch är också väl representerad bland delegaterna. För att inte tala om juryerna, där vi ha svenska jurymedlemmar i sju av tävlingskategorierna. Det är ett mycket gott betyg för svensk reklam i internationella ögon.

Men, var i hela friden håller svenska de svenska marknads- och produktcheferna hus?

Betraktas ignorans och bristande intresse som positiva argument i en marknadschefs CV?

Det är uppenbart att alldeles för få, svenska marknadschefer på allvar är intresserade av sina jobb och av förkovran. Deras företagsledningar har av allt att döma inte heller förstånd nog att kräva det av dem. Eller insikt om var denna utveckling kan hämtas.

Den som är fullärd kan strunta i Cannes. Men för den som inser sig ha mer att lära finns inget arrangemang som kan mäta sig med Cannes.

Själv har jag bevakat 19 Cannesfestivaler, men har alltid varit förbluffad över hur få svenska annonsörer som varit på plats. De produkt- eller marknadschefer, som till äventyrs funnits med i deltagarförteckningarna har, med få undantag, varit lättare att hitta ute på traktens golfbanor, än i biografsalongerna, seminariesalarna och utställningsrummen.

Men den som tror att Cannes handlar om golf eller sol på plagen och fest varenda kväll har köpt sig en alldeles för dyr semester. Den inställningen är för okunniga amatörer och ingenting för den som har någon som helst professionell strävan. Varken för egen del, eller för sitt företag.

Ointresset kan ju inte bara bero på att festivalen äger rum i den heliga midsommarveckan.

Väldigt mycket av vad festivalen har att bjuda kan man tillägna sig under veckans fyra första dagar, om man ligger i. Då hinner man hem till midsommarstången, nubben och myggen.

Cannes är en verklig guldgruva för den som söker kunskap, utveckling, erfarenhet och kontakter. Här kan man förvånas, avskräckas, inspireras och roas under årets mest intensiva vecka.

Den människa är dock inte född som klarar hela programmet. I år omfattar det 56 seminarier och workshops, utställningar, några tiotusentals tävlingsbidrag i 12 tävlingskategorier samt några tusen delegater. Plus middagar, prisutdelningar och mingel.

Det borde vara en självklar plikt och inskrivet i befattningsbeskrivningen för varje reklam-, produkt- eller marknadschef att åtminstone ibland delta i reklamfestivalen. Och komma hem blek, men fulltankad.

För företagen vore det en bra investering att skicka någon varje år.

Ty ju mer erfarenhet som marknadschefen har av både bra och dålig reklam, desto större möjligheter har han eller hon att skilja det ena från det andra och själv köpa kvalitetsreklam. Ju fler framgångsrika kampanjer han studerar och sätter sig in i desto större möjlighet att bedöma den reklam han själv beställer och godkänner. Det ger en mycket bättre chans att välja en byrå som verkligen kan göra bra reklam och desto större auktoritet kan han använda i relationen med sin byrå och sedan både kräva och få bättre resultat.

De flesta annonsörer är idag också internationella företag och söker samarbetspartners som kan konkurrera internationellt. Inte bara i tävlingssammanhang. Det gör det än viktigare att skaffa perspektiv över marknaderna och konkurrenter i alla väderstreck.
Dessutom är Cannes en utmärkt plats för exponering och relationsskapande aktiviteter, både med befintliga och presumtiva samarbetspartner, liksom med kolleger från hela världen.

Hur har svenska företag då råd hålla sig borta!?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.