Det finns fortfarande delade meningar om nyttan för företagen att vara verksamma i sociala medier. Även om alltfler inser att de i alla fall borde ha en Facebook-sida. Men när den väl är på plats, så har man gjort sitt. Tror man.
Då kan det vara på plats med lite inspiration från dem som har kommit längre.
För en tid sedan publicerade The Wall Street Journal en intressant artikel (”Are you talking to me?” av Geoffrey A Fowler, den 25 april) om hur några av de mest professionella Facebook- och Twitter-användande företagen resonerar.
Bland annat beskriver han hur Dr Pepper har en mycket tät relation med sina konsumenter den här vägen.
Den amerikanska läskedrycken Dr Pepper, har alltid stuckit ut i sin reklam. Jag har fortfarande i friskt minne Dr Pepper-reklamen från 1970-talet, då jag bodde i USA en tid. Den gick stick i stäv med allt annat. Medan Pepsi var ”the choice of a new generation” med flower power, lycka och musik, så kunde Dr Pepper kosta på sig att driva med sig själv. Vissa filmer talade till och med mer om hur äcklig drickan var.
Varumärket har i flera år varit mycket aktivt på Facebook och har knutit nära 9 miljoner fans till sig på sin Facebook-sida, berättar Wall Street Journal. Dessa fans är till stor hjälp för företaget, när de ska slipa på sin marknadskommunikation.
Dr Pepper uppdaterar sin Facebook-status två gånger per dag och följer sedan hur deras fans reagerar. Bland annat mäter man hur många tittar budskapet får och hur många som delar med sig av det till sina vänner på Facebook samt om, och i så fall hur, fansen kommenterar statusuppdateringarna.
Robert Stone, som är Dr Pepper’s director of interactive media services, har i Wall Street Journal, beskrivit dialogen på Facebook som en guldgruva för kunskap om vad konsumenterna gillar och inte.
Företaget har exempelvis förstått att de verkliga Dr Pepper-fanatikerna gillar vassa oneliners. Ett av de mest framgångsrika exemplen var budskapet: ”If liking you is wrong, we don’t want to be right”.
Däremot blir det underkänt på budskap som fokuserar på priser eller specialerbjudanden.
Det är helt enkelt helt utan relevans för de passionerade Dr Pepper-fansen.
Genom företagets engagemang i de sociala medierna har man också fått ett utomordentligt redskap för att anpassa och forma all kommunikation, i alla medier.
”Det har hjälpt oss forma oss själva”, beskrev Robert Stone det i Wall Street Journal.
Många andra företag använder Facebook för att testa sin kommunikation. En amerikansk språkskola, Rosetta Stone Inc, fann på det sättet en helt ny inriktning för sin kommunikation.
Tidigare hade deras reklam ofta fokuserat på människors reslust och hur de reslystna skulle ha nytta av att kunna språk.
Men när de gjorde en testannons, på Facebook, som istället talade om den mentala utmaningen i att lära språk fick de ett gensvar som vida överträffade vad de väntat. Genom annonser som visade bilder av hjärnor, riktade till personer som var intresserade av Mensa och andra formera av ”hjärngympa” fick de i vissa fall, tre gånger så stor respons som i vanliga fall.
Eric Ludwig, som är senior director of online marketing på Rosetta Stone, förklarade i Wall Street Journal att de resultat de fått från sina satsningar på Facebook bidragit till att man förflyttat bilden av sig själv från ett företag som sysslar med språk, till ett som jobbar med lärande.
Ett annat företag som hade intressanta erfarenheter att dela med sig av i Wall Street Journal var Better Homes & Gardens Real Estate. Deras vd, Sherry Chris, började twittra 2007. Hon tyckte skulle vara mer äkta, omän tidskrävande, om hon gjorde det själv istället för att ge någon medarbetare den uppgifte.
”Jag är ingen kändis, men tror att det måste vara någon i ledningsgruppen för att verkligen lockar deltagare att samarbeta och dela med sig av information”, sa hon i Wall Street Journal.
Hon ägnar idag ungefär två timmar dagligen åt sociala medier som Twitter, Facebook, LinkedIn och Forusquare.
Under sitt första Twitter-år funderade hon visserligen en hel del på om det verkligen var värt besväret.
Sen fick hon sin första seriösa Twitter-förfrågan från en intressant, presumtiv ny affärskontakt. Det blev en riktig aha-upplevelse för henne.
Tack för bra artikel, det här ska jag hänvisa till när jag förklarar för kunder vilken multinytta vi kan ha i responsen från social medier. (Tidigare var vi ju hänvisade till undersökningsverktyg som utgick från vad vi säger att vi gör vilket ofta skiljer sig från vad vi faktiskt gör)
En bra artikel men den är baserad på en amerikansk undersökning. Den hade varit mer relevant och mer intressant om den var skriven ur svenskt perspektiv.